Trening etter fødsel

Alle har forskjellig utgangspunkt for når man føler seg klar for å trene igjen etter fødsel. Men hvor lenge er det anbefalt å vente før man setter i gang med treningen igjen etter fødsel, og hvordan starter man?


Anbefalingen fra Helsedirektoratet er å tilpasse aktivitet etter form, og å øke treningsmengden og intensiteten gradvis. Man kan starte med treningen så snart man selv føler seg klar for det. For noen kan det være noen uker etter fødsel, andre trenger lenger tid på å bli klar. Dette er individuelt.

– Jeg har ikke begynt å trene ordentlig enda. Jeg skal starte nå, når det har gått fem uker etter fødsel. Det jeg har kjent på er at det har vært viktig å bruke tiden på ham og være mest mulig med ham nå i starten, sier Thea Næss om sin sønn Felix Alexander.

Thea Næss ble mor for første gang desember 2021. Hun har fått noen tips og råd fra andre foreldre som hun har tatt med seg inn i barseltiden.

­– Alle jeg treffer på veien av foreldre sier det er så viktig å bruke tiden godt nå, være til stede i nuet, for den tiden får man ikke tilbake. Så først nå føler jeg det er riktig for meg å begynne å trene, men det kan jo være veldig individuelt. Noen har lyst til å begynne å røre på seg etter et par uker, mens andre trenger flere uker.

Thea Næss viser omvendt kryssdrag

Trene etter fødsel

Å starte forsiktig er det viktigste rådet. Kroppen har gjennomgått store endringer på kort tid, og man må jobbe seg gradvis tilbake til formen man hadde før graviditeten. Såret etter morkaken må få lov til å gro, og det kan være lurt å unngå høyintensiv trening i den tiden man fremdeles blør for å unngå forsinkelser i groprosessen og infeksjoner. Det kan ta mer eller mindre enn seks uker. Leddene er noe slakkere enn før graviditeten, så det å modifisere motstand for å ivareta god teknikk er viktig.

– Bekkenbunnsmuskulaturen er også svekket og de aller fleste vil oppleve litt eller mye lekkasje ved blant annet bevegelse. Begynn å tren den opp allerede på sykehuset! Først handler det om å prøve å få kontakt med bekkenbunnen igjen og kjenne at man kniper. Videre er det viktig å jobbe med øvelser hver dag for å nærme seg normal funksjon. Det er likevel ikke alle som kommer helt tilbake. Bruk derfor bind i forbindelse med bevegelse for å redusere ubehag ved lekkasje, sier Christine Sundgot-Borgen.

Sundgot-Borgen har doktorgrad i idrettsvitenskap og jobber som postdoktor ved Regional avdeling for spiseforstyrrelser, Oslo universitetssykehus Ullevål.

Delte magemuskler

I starten skal man være noe forsiktig med å trene de rette magemusklene, da man fremdeles ikke helt vet om det vil forverre situasjonen eller ikke. Delte magemuskler etter fødsel er en vanlig og ufarlig tilstand. Det kan ses ved at magen buler merkbart på hver sin side av midtlinjen på magen og lager et «tårn». Hos de fleste kommer magemusklene tilbake på plass noen uker etter fødselen, men hos flere kan dette ta lenger tid. Dette kan sjekkes ved 12-ukers kontroll av legen. Hvis du er usikker på om du har delte magemuskler kan du ligge på ryggen, løfte hodet opp og stille deg i en sit ups-posisjon. Når magemusklene trekker seg sammen øker buktrykket, og du vil se om det buler ut mellom de to rette magemusklene.

Et sted å starte magetreningen er ved å trene de tverrgående magemusklene. Du kan samtidig legge inn en øvelse hvor du øver på å få kontakt med de rette bukmusklene, uten at du belaster de særlig utover det.

Komme i form etter fødsel

Når man føler seg klar for å begynne med trening igjen er individuelt. I tillegg til fysisk form, vil tid og energi også påvirke dette valget. Når man er klar til å sette i gang er det noen felles råd som gis med tanke på øvelser og intensitet. På samme måte som man har trappet ned på treningen i svangerskapet, må man trappe opp treningen gradvis etter fødsel.

– Etter jeg hadde født var målet å sakte, men sikkert, å komme tilbake til der jeg var før graviditet, men jeg var også opptatt av å bygge opp en kropp som tålte å bære og løfte en baby, vedlikeholde god mental helse og tålte mye stress.  Her spiller både lett fysisk aktivitet og planlagt trening en enorm rolle, sier Christine.

Start med korte, rolige økter med mindre belastning, som å gå turer, lett spinning og ellipse. Dette skal være noe du føler du kan ta deg tid til og som faktisk blir gjort. Føltes det greit kan du øke noe neste gang, og med tid og tålmodighet kommer du mest sannsynlig tilbake der du var dersom det er målet. Treningen skal ikke føles vond. Opplever du noe ubehag bør du stoppe og lytte til kroppen.

Hvis du trente i svangerskapet, er det nok flere øvelser du gjorde da som du kan fortsette med. Øk belastningen etterhvert som du føler du mestrer både teknikk og motstand. 

Christine Sundgot-Borgen har følgende råd til nybakte mødre som er klare til å komme i gang med treningen:

  • Amme før trening (baby er fornøyd, og det føles mer behagelig for deg)

  • Ha på en god trenings-BH som holder godt (jeg bruker minst to) nå som brystene har blitt tyngre

  • Du bruker mye væske på å produsere melk, så ha alltid nok vann tilgjengelig for å unngå dehydrering

  • Bruk bind dersom du (som de fleste) lekker

Her er 11 øvelser som egner seg godt til deg som ønsker og er klar for å komme i gang med treningen igjen. Dette er styrkeøvelser hvor du enkelt tilpasser motstand og intensitet selv etter hva kroppen er klar for.

1. Stående rotasjon med strikk

Beskrivelse: Fest strikken i skulderhøyde. Stå med siden til ankerpunktet og hold strikken strakt foran deg. Stå noe bredbeint. Roter overkroppen og armene sakte motsatt av ankerpunktet slik at det blir strekk i strikken. Roter kontrollert tilbake til utgangsposisjon. Repeter og gjenta på den andre siden.

Christine viser stående rotasjon
Christine viser stående rotasjon

2. Skulderpress med manualer

Beskrivelse: Stå med et godt grep om manualene. Holde de på utsiden av skuldrene i ørehøyde. Press opp til hantlene holdes på strake armer over hodet. Senk kontrollert ned og gjenta.

Christine viser skulderpress
Christine viser skulderpress med manualer

3. Krumme rygg

Beskrivelse: Stå på alle fire. Krum ryggen og se ned. Hold 4-5 sek. Hvil tilsvarende.

Christine viser hvordan man krummer ryggen
Christine viser hvordan man krummer ryggen

4. Ettbens seteløft

Beskrivelse: Ligg med det ene benet bøyd og det andre strakt i ca. 45 graders vinkel. Ha armene ned langs siden. Stram sete- og lårmuskulaturen og løft bekkenet og nedre del av ryggen fra underlaget. Hold i 3-5 sek. Hvil tilsvarende. Gjenta med motsatt ben.

Christine viser ettbens seteløft

5. Dips på benk

Beskrivelse: Støtt deg mot benken med ca. skulderbreddes grep. Kroppen holdes tilnærmet strak slik at kun hælene er i gulvet. Bøy i albuen og senk kroppen ned mot gulvet. Press opp igjen.

Christine viser dips på benk
Dips på benk

6. Rygghev på bosu ball

Beskrivelse: Ligg på magen over BOSU-en med knærne i gulvet. Plasser hendene på bakhodet. Press skuldrene ned og løft overkroppen opp samtidig som du trekker skulderbladene sammen. Pass på å holde nakken i nøytralstilling. Se ned i gulvet. Hold posisjonen noen sekunder før du vender rolig tilbake til utgangsstillingen.

Christine viser rygghev på bosu ball
Rygghev på bosu

7. Sit ups

Beskrivelse: Ligg på ryggen med bøy i hofter og knær. Hold hendene bak nakken og løft hodet og overkroppen, slik at kun korsryggen til sist berører underlaget. Senk rolig tilbake og gjenta øvelsen. Gjør gjerne både skrå og rette sit-ups.

Christine viser sit ups
Christine viser sit ups

8. Heel touch

Beskrivelse: Ligg på ryggen med bøyde knær. Ha armene strake langs siden, og bøy mot høyre for å ta på høyre hæl med høyre hånd, og deretter mot venstre hæl med venstre hånd. 

Christine viser heel touch
Christine viser heel touch

9. Smale push ups

Beskrivelse: Stå på føttene/tærne og plasser hendene i skulderbreddes avstand. Fingrene skal peke rett frem og albuene rett bakover. Stram kjernen og senk deg rolig ned med albuene pekende bakover i hele bevegelsen. Press deg kontrollert opp til utgangsposisjon. Kan også gjøres stående på knærne.

Thea viser push ups på matte
Smale push ups på matte

10. Omvendt kryssdrag med strikk

Beskrivelse: Stå med armene krysset foran deg og ha et godt grep om strikken. Strekk armene ut og til siden. Slipp langsomt tilbake og gjenta.

Thea Næss viser omvendt kryssdrag
Omvendt kryssdrag med strikk

11. Sidehev med manual

Beskrivelse: Hold manualene ned langs siden. Løft den ene armen ut og opp, og søk høyest med albuer og lillefingre. Senk langsomt tilbake og gjenta på den andre armen.

Thea Næss viser sidehev med manual
Sidehev med manual