Bli en bedre løper!

Styrke- og stabiliseringstrening er veldig viktig for løpere.

Løping er en effektiv form for kondisjonstrening, men det er også belastende for kroppen. Styrketrening kan virke skadeforebyggende, og medfører at man løper mer effektivt. Generell styrketrening er viktig for et godt treningsgrunnlag, mens løpsspesifikk styrke er rettet mot å forbedre selve prestasjonen ved løping og forebygge skader. Med få tips kan man derfor unngå overbelastning og oppnå prestasjonsforbedring. 
Løpere får utbytte av styrketrening for stabiliseringsmuskulatur i rygg og buk, lokal muskulær utholdenhetstrening (eksempelvis sirkeltrening/stasjonstrening), og løpsspesifikke styrkeøvelser. Løpsspesifikke styrkeøvelser fokuserer på muskelgrupper som kjernemuskulatur, forside/bakside lår, setemuskulatur, hofteleddsbøyere og leggmuskulatur.

Nedenfor gis det eksempler på gunstige styrke- og stabiliseringsøvelser for løpere. 
 

1 bens-markløft

Beskrivelse:
Stå på et ben med en vekt i hver hånd og/eller stå på en bosuball for større utfordring. Løft bakre ben samtidig som overkroppen bøyes gradvis fremover med rett rygg. Kneet på stående ben kan bøyes noe. Før deg rolig tilbake i startposisjon når bevegelsen i hofteleddet er tatt helt ut. 

Utfall (med rotasjon)

Beskrivelse:
Ta et stort skritt frem og fall rolig ned i kneet mens overkroppen holdes rett. Roter kroppen mot det fremre benet. Spark deretter fra for å samle bena igjen, og gjør deretter det samme på motsatt ben. Bruk en kettlebell eller annen vekt mot brystet for større utfordring.  

Step-ups

Beskrivelse:
Start med det ene benet på en benk/box jump og det motsatte benet på bakken. Legg deretter all tyngde på benet på kassen. Strekk dette benet ut til du står oppreist på kassen. Senk deg langsomt ned i starts-posisjon. Anvend en vektstang på skuldrene eller en vektskive mot brystet for større motstand.

Tåhev

Beskrivelse:
Her kan det anvendes en stepkasse med anklene utenfor kassen, og stangen i en smith maskin på skuldrene. Strekk maksimalt i ankelleddet til du står på tå, og senk deg kontrollert ned i starts-stilling. Alternativt kan øvelsen gjøre med en makker eller i en ribbevegg. 

Omega i slynge

Beskrivelse:
Start øvelsen i planken. Trekk deretter knærne opp mot albuene, og returner rolig tilbake til planken.

Sit-ups på gymball

Beskrivelse:
Ligg tilbakelent med gymballen som støtte for ryggen. Aktiver bukmusklene og beveg deg til du sitter fullt oppreist med naturlig rett rygg.