Test av romaskiner for hjemmebruk

Bladet Kondis har testet 4 forskjellige romaskiner til hjemmebruk

Romaskin Romaskin Infiniti R70

Romaskin R70

Infiniti romaskin R70 er den desidert billigste romaskinen vi har tatt med i denne testen. Den er også minst, krever liten plass og er enkel å «brette sammen» på midten og sette bort. Ulempen er at den har en brukerbegrensning på ca. 190 cm høyde og 115 kg. Maskinen kombinerer luft- og magnetmotstand og har manuell motstandsregulering på et lite hjul som sitter lett tilgjengelig rett foran der du har føttene. Fra håndtaket til svinghjulet er det benyttet reim istedenfor kjede. Dette er en fordel siden reim er vedlikeholdsfritt, mens et kjede må smøres med jevne mellomrom. Slitestyrken og holdbarheten til reimen har vi ikke fått testet, men til privat bruk skal holdbarheten være omtrent like god som kjede. En smart, liten sak er for øvrig at lufta som går gjennom maskinen kommer ut i front mot brukeren og dermed fungerer som en luftavkjølende vifte. Fotbrettet anser vi som maskinens svakeste punkt. En ting er at platene er montert i en litt mer bredbent stilling enn på de andre maskinene, men den store svakheten er at platene ikke kan justeres etter brukerens skostørrelse. I tillegg vipper de frem og tilbake mens man ror. Det er derfor vanskelig å få samme kraft i frasparket som man får på en maskin der fotbrettet står i en fast posisjon. Brukere med veldig stive ankler kan muligens ha en fordel av «vippebrettet», men ellers ser vi ikke helt hensikten med vippingen. Uansett synes vi det fra produsenten side burde vært laget en låsemekanisme slik at man selv kan velge om fotbrettet skal vippe eller stå stabilt. Med litt kreativ modifisering bør det derimot gå an å lage en slik mekanisme selv. Bortsett fra fotbrettet, synes vi maskinen er behagelig å ro på. Den går jevnt og fint og har et godt og mykt sete (til romaskin å være). Displayet er derimot heller lite og har forholdsvis små tall. Computeren har heller ingen programmerings- eller tilkoblingsmuligheter.

Konklusjon:
Infiniti R70 er en rimelig og bra romaskin og anbefales for utøvere som ønsker seg et lett tilgjengelig kondisjonsapparat for alternativ trening innendørs når forholdene ute ikke frister. Infiniti R70 gir da mye for pengene. Men har du ambisjoner om å satse litt på roing på maskin, så kan det nok være lurt å investere i en noe dyrere modell. 

Brukerbegrensning: 115 kg og høyde ca. 190 cm.
Vekt: 25 kg
Størrelse (LxBxH): 198 x 46 x 86 cm

Les mer om Romaskin Infiniti R70 her

Romaskin Xebex Air Rower 3

Xebex Romaskin
Denne modellen har nå (februar 2019) kommet med en ny versjon: Xebex romaskin V2. Det er vanskelig å tro annet enn at Xebex har studert markedslederen Concept2 ganske grundig når Air Rower 3 skulle lages. Spesielt er svinghjulet, hvor motstanden reguleres med en spak på siden, nærmest en kopi av Concept2. Derfor er det også naturlig i denne omtalen å sammenligne Xebex Air Rower 3 med Concept2. Fysiske mål for Air Rower 3 er omtrent lik med Concept2, men førstnevnte veier så mye som 20 kg mer enn Concept2. Maskinen framstår som kraftig og solid, men vekta gjør at den er tyngre å flytte. Air Rower 3 kan, på samme måte som Concept2, vippes opp og settes på høykant når den ikke er i bruk. Men dette forutsetter at man har en takhøyde på minst 245 cm, noe som kan være en utfordring i normale bolighus. Der Concept2 har en låsemekanisme for enkelt å koble av skinnegangen under transport eller når maskinen skal settes bort, må man med Xebex sin versjon fram med verktøy for å løsne noen skruer. I likhet med Concept2 bruker også Xebex kjetting mellom håndtaket og svinghjulet. Fotbrettet kan selvfølgelig justeres etter skostørrelsen, men i tillegg er det også mulig å justere bredden mellom føttene. Sistnevnte er en mulighet de øvrige maskinene i denne testen ikke har. Sittehøyden på Air Rower 3 er den høyeste i testen og omtrent på nivå med Concept2 sin E-modell (som koster et par tusen kroner mer enn Concept2 sin standard D-modell). Den ekstra sittehøyden kan være en fordel for brukere som finner det utfordrende å komme seg ned og opp fra lave høyder. For andre har dette neppe særlig praktisk betydning. Setet er for øvrig behagelig å sitte på og noe mykere enn Concept2 sitt. Romaskinens display er på størrelse med Concept2 sitt, men oppfattes likevel som dårligere og vanskeligere å lese. Computeren har ellers gode innstillingsmuligheter og du kan legge inn dine egne intervalløkter eller valgfri tid/distanse du ønsker å ro. Den har derimot ingen tilkoblingsmuligheter til nett eller mobiltelefon, men du kan koble til pulsbelte. I praktisk bruk er Air Rower 3 behagelig å ro på, og det føles lettere å oppnå høy hastighet på denne enn på Concept2. I alle fall virker modellen vi testet noe «snillere» kalibrert enn tilfellet er for Concept2.

Konklusjon:
Totalt sett vil vi anbefale Xebex Air Rower 3 til personer som ønsker en solid og slitesterk maskin med litt ekstra sittehøyde, og som samtidig ønsker å spare noen kroner i forhold til Concept2. Siden Air Rower 3 ikke har noen muligheter for nettilkobling, er dette maskinen for dem som ikke har noe behov for å konkurrere mot, eller sammenligne tider med, andre. Dette er en stor og tung maskin som ikke flyttes så lett rundt eller fraktes med til andre steder. 

Maks brukervekt: 180 kg
Vekt: 46 kg
Størrelse (LxBxH): 245 x 69 x 109 cm

Les mer om romaskin Xebex her

Concept2 D-PM5


Concept romaskin
Concept2 er den mest kjente og brukte romaskinen på markedet. Dette er også maskinen som brukes i mesterskap. Vi har testet D-modellen. Denne har en sittehøyde på 36 cm, men det finnes også en E-modell med sittehøyde på 51 cm for dem som har behov for å sitte litt høyere eller har problemer med å komme seg opp og ned. Prisforskjellen er et par tusen kroner. Ellers er modellene like. Til å være en så stor og kraftig romaskin har Concept2 likevel relativt lav vekt med sine 25,9 kg (E-modellen veier 3,6 kg mer). Maskinen kan dessuten enkelt vippes opp på hjulene i front og settes på høykant når den ikke er i bruk, men det krever en takhøyde på drøye 2,4 meter. Ved lavere takhøyder kan maskinen med et enkelt håndgrep deles i to på midten. Dette er også praktisk ved transport om du for eksempel ønsker å ha maskinen med på hyttetur. Setet på Concept2 er testens hardeste. For de fleste gir ikke dette en sittekomfort som innbyr til å ta de lengste treningsøktene, men man kan sikkert venne seg til dette. Eller man kan investere i en spesialtilpasset sittepute i skumgummi fra Concept2. Luftgjennomstrømningen, og dermed også motstanden, justeres med en spake på siden av svinghjulet. Fra svinghjulet og fram til håndtaket går det et forniklet stålkjede. Håndtaket er ergonomisk utformet og har en 10 graders bøyning nedover for en mer naturlig håndstilling. Dette i motsetning til de øvrige maskinene i denne testen som har et helt rett håndtak. Displayet på Concept2 er lett å lese av, fungerer stabilt, gir deg troverdige tilbakemeldinger og har mange innstillingsmuligheter. Du kan velge mellom flere forhåndsdefinerte program og treningsøkter, men kan også legge inn dine egne. I tillegg har maskinen flere «spill» du kan bruke som en artig form for oppvarming eller alternativ treningsøkt. Computeren har også mottaker for ANT+-kompatibelt pulsbelte slik at du kan få pulsen opp på displayet. For dem som er glad i loggføring, statistikker og konkurranser, så er computeren PM5 kanskje den største styrken ved Concept2 i forhold til konkurrentene. Computeren kan kobles opp mot mobiltelefonen og videre mot internett. Du kan opprette din egen treningsdagbok, laste opp treningsøkter, konkurrere mot andre og komme inn på statistikker for din alders- og vektklasse. Dette kan være veldig motiverende for konkurranseglade folk. Nettopp det faktum at Concept2 er markedets mest brukte romaskin, gjør også at det er mange utfordringer, konkurranser og konkurrenter å teste seg mot. Og har du ambisjoner om å delta i en eller annen form for mesterskap på romaskin, så er det Concept2 som gjelder.

Konklusjon:
Concept2 anbefales spesielt for den konkurranseglade utøveren som ønsker en solid og stabil maskin som gjennom mange år har vært markedsleder og dermed er godt gjennomtestet. Concept2 finnes for øvrig i to fargevarianter: svart og lys grå.

Maks brukervekt: 220 kg
Vekt: 25,9 kg
Størrelse (LxB): 244 x 61 cm

Les mer om Concept2 D-PM5 her

Water Rower Eik

Water rower eik
WaterRower har blitt kjent gjennom den populære TV-serien «House of Cards» hvor hovedpersonen i serien setter seg på romaskinen når han føler behov for å koble av. Maskinen vi har testet er den originale WaterRower, og vi har testet modellen som heter «Eik». Denne er laget av amerikansk eik og framstår som et vakkert møbel som trolig vil passe fint inn i mange kjellerstuer, hytter eller lignende. Foran på maskinen sitter det en vanntank med et skovlhjul inni. Maskinens grunnmotstand justeres med mengden vann man heller oppi tanken. Intensiteten justeres, som for alle andre romaskiner, ved hvor hardt man drar. Ønsker man justeringer utover dette, så må man fylle på eller tappe ut vann. WaterRower har god rokomfort og et relativt mykt sete. I tillegg til å være et fint møbel, har den også en behagelig lyd. Istedenfor mekaniske lyder og støy fra en vifte, så hører du vannet som skyves rundt av skovlene i vanntanken – pluss litt knaking i sammenføyningene i trematerialet. Dersom du lukker øynene og hører på lydene fra maskinen, så er du nærmere det å ro i båt enn tilfellet er på de viftebaserte maskinene. Når maskinen ikke er i bruk, kan den om ønskelig vippes opp og stå på høykant. Med sine 210 cm vil den passe i de fleste hjem med normal takhøyde. Maskinen kan derimot ikke slåes sammen eller demonteres og deles på noen enkel måte. Dette fordi skinnegangen, som setet glir på, består av to parallelle, sammenhengende eikebord. Sittehøyde er for øvrig lav, og avstanden mellom føttene på fotbrettet er smalere enn de øvrige maskinene i denne testen. Fotbrettets lengde kan for øvrig justeres. WaterRower oppleves som «snillere» enn f.eks. Concept2 når det gjelder å få opp høy fart og gode snitthastigheter. Om man har lagt treningsgrunnlaget på WaterRower, og senere har planer om å konkurrere på Concept2, vil man nok risikere å få en liten nedtur i forhold til resultatene man oppnår. Computeren på WaterRower har store og lett lesbare tall. Her kan du velge eller legge inn dine egne treningsøkter. Den kan kobles opp mot pulsbelte. Om man ønsker å utvide mulighetene, så kan den kobles opp mot en datamaskin. Her kan du blant annet logge treningen eller konkurrere mot andre brukere av WaterRower (dette har vi for øvrig ikke fått testet enda).

Konklusjon:
Er du på jakt etter et nytt «møbel» i kjellerstua, så er WaterRower verdt å vurdere. Dette er maskinen for dem som tenker estetikk. Med sin koselige og avslappende vannskvulping kan WaterRower gi et meditativt utbytte av treningsøkta – i tillegg til det rent fysiske. 

Maks brukervekt: 317 kg og høyde ca. 203 cm.
Vekt: 28 kg (i tillegg vanntank som fylles med 8-10 liter).
Størrelse (LxBxH): 210 x 56 x 53 cm